Ce este o masina de gaurit cu coloana?

Masina de gaurit este definita ca o masina care este utilizata pentru a realiza o gaura circulara, o unealta folosita pentru a gauri gauri de dimensiuni diferite si alte operatiuni conexe folosind un burghiu.

O masina de gaurit cu coloana este una dintre cele mai importante masini dintr-un atelier. In ceea ce priveste importanta sa, masina se situeaza pe locul al doilea numai la masinile cu strung.

Gaurile au fost gaurite de egipteni in 1200 i.e.n., cu aproximativ 3000 de ani in urma, prin exercitii cu arcuri. Forajul cu arc este mama masinii de gaurit pentru taiere a metalelor actuale .

In foraj, gaurile masinii pot fi gaurite rapid si la un cost redus. Gaura este generata de marginea rotativa a unui instrument de taiere cunoscut sub numele de burghiu, care aplica o forta mare pe lucrul prins pe masa. Deoarece masina utilizeaza presiune verticala pentru a crea o gaura, aceasta este denumita „presa de foraj”.

Piese principale ale masinii de gaurit

Principalele parti ale masinilor de gaurit sunt urmatoarele:

  • Baza;
  • Coloana;
  • Masa;
  • Brat radial;
  • Cap de gaurit;
  • Viteza axului si mecanismul de alimentare.

Baza

Baza este acea parte a masinii pe care este montata coloana verticula. Baza este realizata din turnare. O baza accepta coloana si tabelul de lucru cu alte atasamente.

Partea de sus a bazei este cu o sectiune rotunda de tip coloana prelucrata in forta verticala si are sloturi T pe ea, astfel incat piesele mari si dispozitivele de sustinere a lucrarii sa poata fi montate si fixate la ea. Baza utilajului poate fi montata pe o banca sau pe podea.

Coloana

Coloana este elementul vertical al masinii care sprijina tabelul si capul care contine tot mecanismul de conducere. Este o turnare cilindrica montata vertical la un capat al bazei si sustine bratul radial, care aluneca in sus si in jos.

Un motor electric din partea de sus a coloanei ajuta la reglarea verticala a bratului prin rotirea unui surub care trece printr-o piulita atasata la brat.

Masa

Masa este montata pe coloana si este prevazuta cu sloturi T pentru fixarea lucrului direct pe fata sa. O masa are forma rotunda sau dreptunghiulara.

Brat radial

Este montat pe coloana si se extinde pe orizontala peste baza. Are ghidaje pe care aluneca capul de burghiu. Bratul radial se misca in jurul coloanei.

Cap de gaurit

Este montat pe bratul de reapelare si conduce axul de gaurit. In unele dintre masini de gaurit, capatul de gaurit poate fi reglat in sus sau in jos pentru a acomoda diferite inaltimi ale lucrarii, pe langa reglarea mesei.

Inglobeste tot mecanismul de actionare a burghiului cu o viteza diferita. La masinile mai usoare, motorul de conducere este montat la capatul din spate al capului, contrabalansand greutatea fusului de gaurit.

Viteza axului si mecanismul de alimentare

Motorul din partea de sus a capului de gaurit conduce axul orizontal si miscarea este transmisa capului de foraj printr-un grup de angrenaje conice. Cu un alt grup de angrenaje, se obtin viteza si avans diferite ale axului.

Principalul avantaj al acestui tip de masina de gaurit este ca gaurile de dimensiuni variabile in orice punct si in orice unghi pot fi gaurite pe piesa de prelucrat de dimensiuni mari, fara a muta piesa de prelucrat.

Viteza multipla a axului poate fi obtinuta dupa cum urmeaza:

  • Cu treapta de antrenare a scripetelor cu con
  • Treceti cu scripete cu un sau mai multe viteze din spate
  • Angrenare.

Lasă un răspuns