Despre ie si despre traditiile poporului roman

Desi bluza romaneasca este renumita si cautata pentru autenticitate si originalitate, au inceput sa apara si falsurile chinezesti. Exista numeroase targuri si magazine care vand bluze romanesti „Made in China”, care sunt de zece ori mai ieftine.

Cu toate acestea, clientii stiu ca pretul este diferenta dintre bluza romaneasca originala si cea care este contrafacuta. Diferenta se observa inca de la prima spalare: bluza contrafacuta romaneasca este de unica folosinta. Bluzele aduse din China nu sunt similare cu cele brodate manual, realizate de femei.

Bluza autentica romaneasca este foarte dificil de realizat din cauza broderiei, care este facuta manual si este un produs de artizanat. Daca vreti modele originale de ii si rochii va recomandam sa intrati si sa cumparati de pe rochii dama Iiana.

In plus fata de designeri, reviste si case de moda care promoveaza bluza romaneasca, o femeie romanca din diaspora joaca de asemenea un rol important in promovarea ei. Daniela Ionescu a cucerit americanii portul traditional romanesc.

A plecat din cauza situatiei financiare din Romania, in anii nouazeci. Sosind in SUA, ea a decis sa se intoarca la scoala pentru a-si urma visul: o diploma de master in istoria artei.

Astfel, Daniela a descoperit adevarata pasiune: conservarea si promovarea identitatii romanesti. Prin studii ample, despre opera lui Constantin Brancusi, arta antica si picturile lui Matisse, care a imortalizat bluza romaneasca in tabloul Bluza romaneasca in 1940 si care este expus la Muzeul National de Arta Moderna din Paris. Astazi, Daniela este unul dintre pilonii acestei miscari nationale renascentiste pe continentul american.

Daca pentru unii este o rusine sa recunoasca ca sunt romani, pentru Daniela si familia ei, este o mandrie. Astfel, am organizat primul festival european „Festivalul patrimoniului”, care a avut loc la sfarsitul lunii mai 2016, in Los Angeles.

Adapostit in Centrul Cultural din Ucraina, evenimentul etnic a reunit tari precum Irlanda, Scotia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Letonia, Croatia, Macedonia, Ungaria , Ucraina, Polonia si Romania.

Evenimentul dedicat bluzei romanesti a sosit si la Bruxelles. Ideea a venit de la o persoana care a inceput pe Facebook, pe pagina „Bluza romaneasca”.

Cu toate ca unele organizatii, cum ar fi DIASPORA PROGRESIV, RoArt si casa Couture Arthis au lucrat mai mult la traducerea initiativei in practica, organizatia in sine si prezenta efectiva de teren, succesul evenimentele se datoreaza exclusiv romanilor patrioti care participa cu bucurie.

Acest eveniment a fost ca o parada, asa ca cei care se imbracau in bluze romanesti se comportau ca un grup de turisti. Evenimentul s-a extins la Barcelona si Torino. Organizatorii au decis sa aleaga doua date pentru fotografie: 15 si 24 iunie, pentru a oferi tuturor posibilitatea de a participa.

Romania si Moldova intentioneaza sa prezinte un nou dosar comun UNESCO pentru a introduce bluza romaneasca pe lista patrimoniului mondial imaterial.

Dupa o vizita la Suceava, am aflat ca Institutul de Etnografie si Folclor a strans in mii de atlasuri ii. Expertii au adunat mii de camasi traditionale in peste 800 de sate.

Acestea fac parte din dosarul cu care autoritatile se pregatesc sa-i convinga pe oficialii UNESCO sa introduca bluza romaneasca in patrimoniul mondial.

Lasă un răspuns