Punctul de plecare într-o campanie SEO – 4 elemente cu prioritate!

Poziționarea site-ului tău în pagina de rezultate a Google ține cont de o multitudine de factori SEO. În funcție de nișa în care activezi, acești factori vor avea impact variabil. Fiecare căutare este analizată de Google pentru a stabili care elemente de ranking sunt mai relevante pentru interogarea în cauză, dar există câteva priorități de care ar trebui să ții cont indiferent de sectorul de activitate al businessului tău.

În continuare, voi prezenta 4 elemente de optimizare SEO pe care ar trebui să le prioritizezi:

  1. Conținutul

În marketingul online, circulă o vorbă: „content is king” (conținutul este rege). Într-adevăr, cei mai importanți factori într-o campanie de promovare SEO sunt conținutul și link-urile. În ceea ce privește contentul, umplând paginile site-ului tău cu lucruri irelevante nu te va ajuta în lupta pentru primele poziții din pagina de rezultate. Pentru a avea un impact pozitiv asupra rankingului site-ului tău, conținutul trebuie să urmărească următoarele linii generale:

  • Să fie relevant pentru cuvintele cheie vizate;
  • Să fie bine scris;
  • Să fie complet (să răspundă nevoilor utilizatorilor care realizează o căutare pe cuvintele cheie respective);
  • Să conțină imagini optimizate (vorbim, desigur, despre titlurile imaginilor și tag-ul „alt”).

Calitatea conținututui influențează și alți factori de ranking, precum CTR-ul (frecvența cu care utilizatorii ce au văzut site-ul în pagina de rezultate au dat clic pe acesta) sau bounce rate-ul (procentajul de vizitatori care intră pe site și care apoi „sar” (ies, pleacă din site) in loc să continue navigarea în interiorul aceluiași site.). Cu alte cuvinte, cu cât conținutul este mai bun, cu atât va atrage mai mulți utilizatori spre site-ul tău care să fie interesați de produsele sau serviciile pe care le oferi.

Indiferent de tipul conținutului de pe fiecare pagină, el trebuie să fie bine scris și să aibă un scop bine definit. Contentul de calitate se bazează pe înțelegerea publicului căruia i te adresezi. Trebuie să îi ajuți pe utilizatori să ducă la bun sfârșit o căutare (cu alte cuvinte, să găsească ceea ce îi interesează) și să îi atragi spre o conversie.

  1. Link-uri

Într-o măsură cel puțin la fel de mare precum conținutul, poziționarea site-ului în pagina de rezultate este influențată de backlinkuri. Și aici, calitatea primează. O cantitate imensă de backlinkuri era sufiecientă acum ceva timp pentru a urca semnificativ pozițiile pe cuvintele cheie vizate. Astăzi nu mai este cazul. Se pune accentul pe autoritatea backlinkurilor și pe diversitatea acestora.

Un aspect pozitiv al conținutului de calitate este că, de obicei, atrage în mod natural backlinkuri. Pentru a înregistra performanțe în căutările utilizatorilor, ai nevoie de cât mai multe linkuri din partea domeniilor cu „greutate”. De aceea ar trebui să produci conținut de care oamenii au nevoie – acesta este în mod natural o resură utilă, la care oamenii vor face referințe. Acesta ar fi un punct de plecare excelent spre primele poziții în SERP (pagina de rezultate a Google).

Să nu uităm că link-urile spammy sau de proastă calitate sunt dăunătoare – dacă ai atras totuși acest tip de backlinkuri, un disavow ar trebui să rezolve problema. În acest fel, elimini riscul unei penalizări Google, care să te trimită undeva în negura paginii a treia.

  1. Experiența utilizatorilor pe dispozitivele mobile

Google se apropie cu pași repezi spre a indexa paginile de mobil cu prioritate. Astfel, experiența utilizatorilor pe varianta de mobile a site-ului tău, precum și viteza de încărcare a acestuia ar trebui să fie elemente prioritare. Orice fel încetinire de pe paginile site-ului se va resimți în conversii. Și aspectele de design trebuie luate în calcul. Butoanele prea apropiate sau imaginile care nu se adaptează la dimensiunea ecranului vor avea un impact negativ asupra vânzărilor tale.

Poți evita încărcarea cu viteză redusă a paginilor site-ului tău optimizând codul, compresând imaginile și reducând redirecționările. Este recomandat să eviți utilizarea elementelor Flash, întrucât acestea nu vor fi disponibile utilizatorilor de iPhone. Este la latitudinea ta dacă dorești un design responsive sau o configurație separată pentru dispozitivele mobile. Însă neoptimizarea nu este în niciun caz o variantă!

  1. Certificatul SSL

Google a anunțat în 2014 că certificatul SSL va de deveni un factor de ranking. Și vorbim despre acest aspect și în 2018. De ce? Pentru că foarte multe site-uri, fie ele și magazine online, nu l-au implementat încă. Deja unele browsere notifică utilizatorii că urmează să intre pe un site „unsafe”(periculos) sau „not secure” (nesecurizat). Dacă există ceva ce ar îndepărta utilizatorii de la site-ul tău, un avertisment mare și roșu cu „PERICOL” care le spune că datele lor nu sunt în siguranță sigur va avea acest efect.

Certificatul SSL protejează datele utilizatorilor în sensul în care oprește datele de acces și datele bancare, de exemplu, să fie preluate de conexiuni necriptate. Pe lângă impactul SEO pe care îl va avea implementarea unui certificat SSL, este și o investiție în imaginea businessului: site-ul tău va fi privit cu alți ochi de utilizatori, pentru că prezintă siguranță.

Pentru o mai bună înțelegere a impactului SSL, recomand articolul de aici.

Desigur, acești factori sunt doar un punct de pornire. Dacă o campanie SEO este direcția în care vrei să-ți îndrepți bugetul de marketing, îți recomand să realizezi un audit site-ului tău. Pentru o imagine reală asupra ariilor în care trebuie să-ți concentrezi eforturile pentru optimizare site-ului, îți recomand să apelezi la serviciile unei agenții de profil. Pentru campanie, rămâne la latitudinea ta dacă te vei aventura în lupta pentru primele poziții din SERP pe cont propriu sau cu servicii profesionale.

Lasă un răspuns