Dusmanii de necontestat ai masinilor

Variatiile de temperatura, intemperiile, praful, sarea, drumurile deteriorate – atatea conditii dificile care va pun zilnic masina la proba! Un numar mare de factori externi poate conduce la uzura accelerata a masinii, iar in aceste conditii este nevoie sa cunoasteti cateva remedii si precautii pentru a ii tine departe cat mai mult timp posibil. Mai multe detalii pe SpinMag.

Sarea, inamicul numarul 1, accelereaza efectul coroziunii si ataca tot ce este metalic, adica aproape toate piesele masinii. Aceasta se regaseste in reziduurile proiectate sub masina in timpul mersului mai ales iarna cand este imprastiata sare pe strada pentru a preveni inghetul.

Este recomandat, asadar, sa spalati partea inferioara a caroseriei in mod regulat pentru a o pastra curata cat mai mult timp posibil. Daca locuiti la malul marii sau sunteti in vacanta acolo, atentia trebuie sa fie si mai mare, deoarece aerul salin are efecte devastatoare asupra partilor metalice ale masinii.

Atentie la nisip! La malul marii, si nisipul este la fel de nociv pentru masina ca sarea. Acesta se infiltreaza peste tot! Balamalele de la portiere, sinele de la geamuri, toate piesele mobile sunt afectate de acest intrus pe care trebuie sa il indepartati cat mai des posibil, deoarece poate fi cauza unui blocaj sau a unei pene mecanice (de exemplu, in cazul unui scaun reglabil electric). In acest caz, aspiratorul este cel mai bun aliat al vostru, perfect pentru a face sa dispara firisoarele de nisip chiar si din locurile mai greu accesibile.

Apa, inamicul mascat al masinilor, este destul de dificil de evitat. Dar pentru a impiedica coroziunea si oxidarea cat mai mult posibil, apa nu trebuie niciodata sa ramana mult timp pe masina, sa stagneze pe caroserie. Daca masina este umeda, lasati-o in aer liber inainte de a o baga in garaj. In acest fel se va usca mai repede. Variatiile de temperatura sunt la fel de nefaste; acestea sunt destul de brutale si genereaza condensul.

Este foarte important sa puneti masina la adapost in mod obisnuit. Protejata intr-un loc inchis, aceasta se va degrada mai greu. Atentie in cazul in care trebuie sa va lasati masina pentru o perioada mai lunga in garaj! Este bine sa lasati geamurile intredeschise, deoarece aerul va circula liber si va impiedica umiditatea sa se depuna in interior; acest lucru va impiedica si aparitia mucegaiului si a mirosurilor neplacute.

Soarele, un alt dusman de temut, dar inevitabil, ataca vopseaua, sensibilizeaza caroseria si face sa urce rapid temperatura in interiorul masinii. Pentru a evita acestea, lasati-va masina, pe cat posibil, la loc umbros. Daca masina trebuie sa ramana pentru mai mult timp in soare, nu ezitati sa o acoperiti cu o prelata.

Atentie insa ca aceasta sa fie uscata, pentru ca umiditatea sau apa care sta mult timp pe prelata va agrava actiunea nociva a soarelui! Exista prelate speciale, in functie de modelul masinii. Este bine sa aveti asa ceva mai ales daca nu aveti posibilitatea sa va tineti masina in garaj!

Asadar, natura este deseori nemiloasa cu masina voastra. Urmand aceste sfaturi, aveti posibilitatea de a va pastra masina cat mai mult timp si de a o feri de agresiunile exterioare. Amintiti-va ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa repari!

Lasă un răspuns